skapa hemsida med wordpress kräver ingen hacker

Skapa hemsida i wordpress

Skapa hemsida i WordPress är inte så svårt idag. 

Man behöver inte använda sig av den senaste datorn för att få igång en hemsida med wordpress. 

Det räcker gott med en enkel chromebook för att komma online då det mesta sköts direkt på webben. Vi rekommenderar att man iallafall har en dator med mus och tangentbord då mobila enheter inte stöds fullt ut i vissa applikationer.

Sedan om du bygger hemsidan på en lånedator i biblioteket eller den grymmaste PC’n i stan spelar inte så stor roll. Bara du har en stabil internetuppkoppling så kommer det att gå fint.

Så ni vill skapa en egen hemsida med wordpress?

Hur ska ni då gå tillväga för att snabbast och billigast få igång en egen hemsida. 

WordPress kan användas på flera olika sätt och det första är via wordpress.com där de hostar sidan åt er. Vilket gör att ni endast behöver ett domännamn som ni sedan kopplar till denna sida. Fördelen är att allt fungerar smidigt medan nackdelen är bristen på modifiering av hemsidan.

Den andra varianten är att ladda ner wordpress på en egen server / hosting leverantör. Genom detta alternativ kan ni modifiera och ladda upp valfria plugins vilket är grymt! Nackdelen är att man måste hålla mer koll på vad man gör då man enkelt kan få sidan att krascha om man inte tänker sig för.

Vilka plugins ska man skaffa? 

Det beror på vad du ska göra med hemsidan. Ska du starta en webbshopp behövs specifika plugins för detta.

Vill du hantera SEO enklare kan du ladda ner Yoast SEO eller något från SEMRUSH.

Behöver du inloggningsalternativ för användare med uppladdningsmöjligheter kan det krävas speciella plugins för detta med.

Om din hostingleverantör inte tillhandahåller cache lösning för wordpress kan du ladda ner W3 Total Cache för att snabba upp hemsidan.

Antalet plugins som är tillgängliga är lika många som det finns ord i ordboken känns det som. Tänk på att kontrollera att den är kompatibel med dina version av wordpress.

Bara för att en plugin kan göra det där häftiga som ni skulle vilja implementera så påverkar detta samtidigt sidans hastighet vilket alltid man alltid ska testa. För att testa hemsidan kan ni använda GTmetrix, Google pagespeed insights eller liknande verktyg. Då ser ni vilken skillnad den nya pluginen gjorde på er inladdningstid.

Behöver jag då en kraftfull dator för att kunna skapa hemsidor i wordpress?

Nej faktum är att du lika gärna skulle kunna sitta på stadsbiblioteket på en lånedator för att skapa en hemsida. Något som vi kommer att demonstrera i en video under sommaren. Alla kan göra en hemsida. Det tar bara olika lång tid beroende på erfarenhet samt tekniskt kunnande.

WordPress kommer med färdiga teman redan från start. Det kräver dock mycket handpåläggning för att få till vissa funktioner eller utseenden. Förvänta dig inte att efterlikna Apple’s hemsida inom 10 timmar från att du skaffat en wordpress sida. 

Ett tips är att lära sig tyda hur hemsidor är uppbyggda, vad är menyn, vilka kolumner har de byggt hemsidan runt. Flyter allting över varandra i flera lager? 

Här kan man också använda sig av olika sidbyggare för att få ihop sin egen wordpress sida precis som man vill ha det. Detta utan att koda en massa special css- eller javascript-kod. Sidbyggare till wordpress uppdateras ständigt varvid vi rekommenderar en sökning på nätet för att se vilka verktyg som är aktuella i dagsläget.

Vi föreslår att ni börjar smått. Försök att skapa flera olika sidor, länka mellan dessa samt skapa en meny. Då har ni en funktionsduglig hemsida som ni kan utgå ifrån.

Känner du dig rädd för att säkerheten på din hemsida inte räcker till bör du ta hjälp av någon som har mer erfarenhet inom området. 

Tänk på att ha olika lösenord samt blanda tecken och siffror. Har du samma inloggning på mailen som hemsidan kan det bli problem om en av dem skulle läcka ut.

Använder man wordpress kan man också ändra inloggningssidan så inte hackare får lika enkelt att störa er hemsida.

Vi hjälper er gärna med att göra delar eller hela hemsidan inklusive driftsättning, underhåll samt uppdateringar. Hör av er till oss vid frågor så hjälper vi gärna till. Tillbaka till startsidan. Vill du läsa mer om WordPress gör du det på wordpress.com