Hur gör man en reklamfilm?

Hur gör man en reklamfilm en egentligen? Är det bara att samla ihop idéer och börja filma med telefonen?

Ja och nej, i princip är det bara att köra igång direkt när man har en liten produkt eller tjänst man vill visa upp för världen. En rolig film som ett svenskt företag genomförde ganska nyligen är Dooer. De hade en vass idé och bestämde sig för att göra mycket på egenhand samt hyra in utrustning på plats i USA där de ville spela in filmen. Innan avresa spikade de givetvis manus, storyboard och allt som gick. På så sätt kunde de bara ta med statister till tänkta inspelningsplatserna och köra igång på en gång.

Det man bör tänka på är var den skall visas, vilka som ska se den, hur länge den skall rulla. När man vet detta är det bara att börja planera på tid och plats. Som sagt skall kanske inte en camping bara filmas på vintertid. Hur ser den ut på sommaren? Eller vill ni bara pusha ut vad som händer på vintern är detta rätt lösning. 

En reklamfilm kan lika gärna spelas in med en iPhone. Det som skiljer en amatörfilm mot en bättre är oftast ljud, ljus samt rörelser. En kreativ duktig person kan säkerligen få fram klanderfritt material med en telefon. Det är mest skit bakom spakarna om man tror att man måste ha en RED kamera.

Är det brusigt ljud eller svårt att höra vad personer säger i videon så kommer folk direkt att rygga tillbaka. Var tanken att bara livesända lite från ett event eller liknande kanske man inte har lika höga krav. På så sätt man man enkelt få ut budskapet med kort leveranstid.

Är bilden mörk eller människor har olika hudtoner genom hela klippen kanske det är ett tecken på att en amatör har filmat. Det går att få till proffsiga produktioner med en telefon. Något som vi kommer att visa upp under våren i en del av våra filmer bakom kulisserna.

Rörelser är det tredje hjulet i hela reklamfilmen. Är denna ryckig, skakig eller ojämna rörelser kommer folk att störa sig såvida det inte är en action film. Tänk på detta när du ser nyheterna på tv. Skulle någon köra handhållet och rycka med kameran skulle folk tröttna ganska snabbt om inte innehållet är oerhört gripande.

Hur gör man en reklamfilm

En enkel femstegs process för att spela in en reklamfilm kan vara följande:

  1. Vad skall visas upp och hur vill vi visa upp denna produkt/tjänst?
  2. Vilka tittare vill vi nå ut till med denna film och varför just dem?
  3. Plats för inspelning, är det en tandläkarklining om skall presenteras bör det spelas in där och inte på gatan.
  4. Ljus, finns tillräcklig belysning eller måste ni skaffa in mer?
  5. Kamerautrustning, kan vi uppnå den kvalité vi vill? 

Vill du veta mer om hur man beräknar kostnad för en reklamfilm bör du kika in: Vad kostar en reklamfilm

Vi kan hjälpa er att beräkna produktionstid, kostnad samt lämna utförliga offerter på en reklamfilm vare sig det gäller en toalett eller en stridsbåt 90.

Vill du veta mer om vilka som kan utföra reklamfilmer bör du vända dig till: Google

Close Menu