Hur redigeras en reklamfilm egentligen?

Hur redigeras en reklamfilm egentligen? – Vi berättar lite kortfattat hur om hur arbetsprocessen ser ut för att få ihop en reklamfilm. Det är inte bara att springa runt på plats och trycka på spela in. Du måste väva ihop allt material, synkronisera kameror, synka ljud, lägga in effekter, bilder, texter, klippa, rendera.

Häng med in i en fyra stegs process så ser ni enkelt vad som händer efter inspelningen.

Inspelningsdagen är över och det är dags att få ihop dagen till en reklamfilm. 

Vi börjar alltid med att ladda över all media på flera hårddiskar som backup ifall något skulle hända så har vi flera versioner av samtliga filer. 

Detta gäller även ljudfiler samt effekter. 

Så snart allt finns inladdat på datorn börjar vi med att klippa.

hur redigeras en reklamfilm efter inspelningen?
  1. Grovklippning samt synkning av video och ljudfiler. Då vi ofta spelar in på flera olika kameror eller drönare måste allt detta föras samman och läggas in i samma programvara. Detta gör att vi får en smidig överblick av allt inspelat material. Därefter börjar vi väva samman storyn med en intressant början, en inlevelsefull mittendel samt en bra avslutning. Här ser vi om vi måste klippa in med b-roll eller lägga in fler ljudfiler för att fylla ut vissa sekvenser.
filmar med telefonen

2. Finklippning samt musik ses över om detta skall vara med. Nu binder vi ihop hela filmen till nära det slutliga resultatet. Denna version delas med kunden om så önskas för att se åt vilket riktning vi är på väg. Så snart kunden godkänt revisionen börjar vi finlira med musiken och ljudet då detta inte behöver mycket efterbearbetning oftast.

hur redigeras en reklamfilm till frukost?

3. Dags för effekter samt texter. Ska det vara undertexter på olika språk eller texter i videon. Man kan exempelvis motiontracka in texter på olika platser i videon för att förtydliga fakta eller information. 

Effekter kan variera från specialeffekter som explosioner till skönare byten mellan klipp. Beroende på val av effekter så redigerar vi filmen i Premiere Pro eller Davinci. Premiere Pro synkar mycket enklare med After Effects där man skickar klippen mellan programmen.

diskussion om filmer med kunder

4. Dags att sätta färg på filmen. Det är nu vi color gradear samt utför color correction. Då alla kameror och objektiv hanterar färger på sitt egna sätt gäller det att mäta vitbalans hålla upp color charts. Color charts använder man vid inspelningstillfället för att enklare matcha färger mellan kameror.

Så snart färgen känns rätt börjar vi rendera ut klippet i önskad codec. Skall filmen publiceras på instagram måste h.265 användas och på många andra sidor fungerar h.264 bättre.

Vill ni producera en trevlig reklamfilm så jämför gärna oss med andra i branschen 🙂 Vill du veta med om Davinci Resolve? Eller veta vad vi filmar med eller träffa oss. Skriv ett meddelande eller ring så löser vi det!

Close Menu