Kamera reklamfilm behöve rinte vara så stora

Kamera reklamfilm? - en odefinierad fråga

Kamera reklamfilm – Vad behövs egentligen?

Bara för att det heter reklamfilm betyder det inte stora dyra produktioner på femsiffriga belopp. Det kan lika gärna vara Nisses Pizzeria i Laxå som vill visa upp sig mer på sociala medier. Att ha en reklamfilm lyfter ditt värde och trovärdighet. Ingen skulle orka lägga ner all energi, tid och pengar för att göra fake videos om man inte vill bli bäst inom att bluffa givetvis.

Det viktigaste verktyget är det du kan hantera, ha nytta av eller producera det du behöver.

Bara för att ni har tillgång att spela in på en RED eller ARRI kamera kanske det inte passar ert behov. Vad ska slutprodukten vara? Var ska den publiceras? Vilken upplösning samt färgdjup behövs? Om du är frågande till flera av dessa frågor behöver du troligen ingen särskild kamera för att uppnå ditt resultat.

Idag är systemkameror så avancerade med bra funktioner för filmning. Att filma på en fullformatskamera bidrar ofta till lägre brus, enklare att få vidare vinklar samt kortare skärpedjup. Visst har de sina nackdelar såsom mindre färgomfång. Men kvalitén kan vara svår att särskilja för ett otränat öga. I sociala medier är det ännu svårare då filmerna komprimeras så mycket. Har ni en systemkamera att tillgå kommer den att räcka långt. 

Det som kan skilja sig gentemot en riktig filmkamera är inspelningstid, codec, upplösning, frame rates. Många äldre systemkameror producerar ingen briljant bild direkt ur kameran i vårt tycke. 

Enklare intervjuer filmas enklast med systemkamera då de kan anpassas efter behov men även mobiler fungerar ypperligt för detta. Det enda man ska tänka på är att ha extern ljudupptagning. På så sätt mixar man kristallklart ljud med skaplig bild. Bland det första som syns mellan en reklamfilm av kvalité och en mindre bra är ljus samt ljud. Har du jordens bästa kamera men ljud som en speaker i ett flygplan så känns det inte riktigt seriöst.

Reklamfilmer med många rörliga element som fordon, explosioner, människor filmar vi helst med systemkameror eller RED kameran. Då man kan mixa och matcha framerates efter slowmotion behov & hur mycket naturligt ljus som finns tillgängligt. Att byta kameravinklar ger en skön känsla samt höjer värdet på produktionen.

Kamera för reklamfilmer skall även beaktas då man skall göra justeringar i färger, special effekter och liknande i efterhand. Detta då 8-bitars färgdjup faller isär när man vill color gradea lite mer artistiskt. Vill man framställas på bästa sätt med naturtrogna och fina hudtoner bör man investera i en inspelningen i högre än 8-bitars färgdjup. Vi föreslår minst 10-bitars färgdjup om ni ska leverera till tv eller längre episoder på webben.

Några av de mest populära kamerorna för mindre produktionsbolag idag är: Panasonic GH5, Sony A7iii / A7sii eller Blackmagic pocket cinema camera 4K. 
Vi är väldigt sugna på att investera i en Blackmagic kamera så snart vi får möjlighet detta då den kan spela in i 12-bitars RAW till en kostnad om ca 15 000 SEK vilket är helt fantastiskt billigt för denna kvalité. 

Läs mer om Blackmagic.

 

Har du funderingar över om ni kan köpa in egen utrustning och sköta denna? Hör av er till oss så kan vi guida er. Antingen via formuläret nedan eller via Kontakta oss. Många kan lösa sina enklare reklamfilmer internt. När det gäller speciella saker är det värt att lägga några extra riksdaler!

Close Menu