Optimera hastighet på hemsida i 10 enkla steg.

1
Se över hosting
Med hjälp av Google Insights, GTMetrix, Pingdom Tools kan du kontrollera serverns svarstid och vilka element som tar längst tid.
1
2
Optimera bilder
Se över alla bilder som finns på er hemsida. Vilka är onödigt stora både i storlek i pixlar samt komprimering.
2
3
Vilka videos behövs?
Kontrollera vilka videos som måste kunna visas på vilka sidor. Kan några laddas in genom att man klickar på en overlay bild?
3
4
Rensa onödiga funktioner
Ta bort funktioner som är häftiga med kanske inte riktigt behövs. Vi hade exempelvis massa partiklar, scroll effekter med mera på första sidan från början men tog bort det mesta då vi kunde kapa laddningstiden med 50%.
4
5
Använd CDN
Har du en del tunga filer och vill kunna visa hemsidan för hela världen. Då är CDN en bra sak för att kapa laddningstiden globalt.
5
6
Byt till dedikerad server
Kanske har du extremt billig hosting men är det värt att spara 50 kr / månaden när din hemsida tar 5 sekunder att få fram? Det finns dedikerade servrar i Sverige från ungefär en hundralapp i månaden.
6
7
Uppdatera allt tekniskt
Se till att alla plugins med mera är senaste versionen. Kanske har du inte uppdaterat ert PHP sedan länge. Skillnaden mellan 5.6 och 7.2 är enorm för wordpress användare. Ta hjälp av din leverantör eller någon som kan om du inte vet vad det är.
7
8
Använd gzip
Komprimera alla javascript, css och övriga filer även om det kanske inte handlar om många kb så är det procenten som räknas. Kan du minska något med 30% och bibehålla samma funktionalitet så är det toppen.
8
9
Minimera externa hämtningar
Vill du ha lite häftiga fonts från olika servrar, dela med dig av dynamiskt innehåll från andra sidor? Detta påverkar också laddningstiden rejält och bör användas med måtta per sida.
9
10
Testa din hemsida på flera enheter
Glöm inte att kolla er hemsida på flera enheter. Bara för att den fungerar kanonfint och laddar snabbt på er kontorsdator kanske det inte är samma resultat på en telefon.
10

Vill du få din hemsida att ladda snabbare?

Nu finns flera fördelar med att ha en kortare inladdningstid av hemsidor. Dels blir folk otåliga och vänder sig någon annanstans om hemsidan inte fungerar tillfredställande. Oavsett hur bra innehåll du har eller häftiga effekter så vill man inte vänta för länge.

kodrullarforbi

Måste jag justera koderna för att göra detta?

Nej, såklart är det inte alltid nödvändigt. Det finns flera saker man kan göra som inte involverar själva koden för att få sin hemsida att bli mer rapp. Då det finns flera faktorer som spelar in på hur snabbt din hemsida laddar, hur tung den är för olika enheter med mera.

matrixscrollar i grönt

Det första man kan göra och så som vi arbetar är inte att dyka in i koden direkt. Man vill arbeta effektivt för att hitta problemen. Vi brukar starta med att använda oss av verktyg såsom Google Insights, Pingdom Tools, GTMetrix, Nibbler, Sitechecker, Sitepro.

På så sätt får vi data från flera olika leverantörer. Där kan man sedan sortera ut datan efter mest tidskrävande objekt på hemsidan. Oftast är det bilder eller videos som är bovarna i dramat. Man kan tycka att det känns surt att förminska sina fina bilder till 30% eller mindre av ursprungliga storleken. Faktum är att de flesta bilderna på internet är förminskade för att spara bandbredd. 

Vi har gjort så på de flesta av våra sidor. Dels kan man kapa ner laddningstiden betydligt och på telefoner eller ipads kan man ändå inte se hela bilden. Varvid man laddar en tung fil i onödan. Detta sätter käppar i hjulet och segar ner hela känslan när man vill kika runt bland innehållet.

Nästa bov som brukar orsaka problem är videos. Oavsett om du har inbäddade videos från tjänster som Vimeo eller Youtube. När någon vill in på din hemsida måste man även hämta in data från flera externa sidor för att få ihop hela din layout. 

Det är ingen större fara om du ska hämta enstaka element som fonts, videos, javascript eller så. Men när du slår ihop flera av dessa samtidigt måste sidan ibland vänta på att andra delar hämtats färdigt.

På portfoliosidor är det ingen fara att göra en ren inbäddning av stora videofiler från ex. Youtube. Då folk redan ställt in sig på att få se flera videos väntar de nog mer än gärna några extra sekunder.

Startsidor eller andra icke portfolio relaterade sidor är det bra att lägga en nerskalad bild som overlay. På så sätt behöver man endast ladda in en bild på 30 kb. Först när någon trycker på denna så laddas videon in.

dubbla coacher kodar
Server

Val av server både fysisk plats samt typ av server eller “hosting” påverkar också hastigheten. En enkel lösning för att optimera hastighet på hemsida är att byta serverlösning.

Om du har den bästa servern för 40 000 kr men den står i Australien så kan du inte räkna med att din hemsida laddar på 0,5 sekunder i Sverige. 

Det finns också flera typer av hosting möjligheter som vi kommer att gå in på mer i ett annat inlägg.

Har du en ren server bara för din verksamhet kommer det att gå mycket snabbare än om du har Hostgators billigaste lösning. De billiga alternativen kan pressas i pris då man oftast delar flera hundra på samma server som större företag använder. 

Nackdelen med de billiga är att du ska dela på resurserna med flera andra. Om några andra har krävande hemsidor blir du lidande. 

Mer om detta inom kort.

Vi gillar Glesys när det kommer till serverlösningar.

CDN

Detta betyder “Content Delivery Network” och är en lösning där man replikerar din data över flera servrar i världen.

På så sätt kan du få samma responsiva svarstid i Afrika som Asien eller Skåne. Då man klonar bilder, javascript eller andra tunga delar och serverar dem mycket närmare fysiskt till den som efterfrågar.

Idag finns även CDN i olika typer. Det finns alltifrån gratis till de som kostar multum. Allt beror på dina krav och mängder data, antal besök osv.

Att Ebay och Amazon har enorma CDN nätverk för att kunna hantera alla förfrågningar från hela världen är ingen hemlighet. Men att även Nisses Svets i Skåne har CDN kan bero på att han har kunder i staterna som gärna vill se en engelsk version. Då förväntar man sig att hemsidan ska fungera lika bra därborta som på vår sida vattnet.

Hemsidebyggare

En uppsjö av byggare har växt fram senaste åren. Det gjordes mycket reklam om en AI-baserad byggare som kunde koda dina hemsidor på egen hand och utveckla dessa. 

Det positiva är att alla kan göra en hemsida idag. På 90-talet var man begränsad till att behöva lära sig att knacka ren kod för att få upp något på nätet.

Hemsidor bygger oftast på HTML, CSS och JS än idag så har du lärt dig detta är det inte förgäves. 

Många verktyg tillåter egna koder som man appliceras för att påverka layout, typsnitt, text osv.

Vissa hemsidebyggare är mer effektiva än andra. Vissa medför automatiskt att tunga koder måste läsas trots att du inte använt alla finesser. 

Vi låste in oss en vecka 2017, bunkrade upp med mat och fika. Sedan gick en vi en distanskurs och bara kodade konstant för att lära oss grunderna. Detta har vi med oss än idag och kan finlira med koder. 

Vi ska även berätta om vilka typer av verktyg vi testat genom åren i ett senare inlägg.

kodning av hemsida tar tid

Vill ni ha hjälp med att uppdatera er hemsida och få den lite snabbare? Att optimera hastighet på hemsida tar olika lång tid beroende på projekt. Skriv till oss så ser vi över era alternativ och vad vi kan göra för er. Eller sladda in på vår startsida för att se vad mer vi kan göra för er.

Close Menu