director clapper
Ingen bild utan videoutrustning
discussion over video at laptop

Videoutrustning - vad behövs egentligen?

Vilka verktyg behöver man i form av videoutrustning för att skapa fina filmer? Det skiljer sig väldigt från fall till fall. Faktum är att dagens mobiltelefoner klarar en stor del av uppdragen. Vilket vi kommer att demonstrera i en video under början av sommaren. Bara för att du har den senaste eller dyraste utrustningen betyder det inte att du är duktig på det du gör. Pengar kan köpa mycket men inte talang, kreativitet eller idéer. Det viktigaste hos en filmare är kreativitet anser vi. Med små medel och kameror kan man komma långt om man så vill.

I övrigt kan det krävas speciell belysning, jibs, dollys, sliders, gimbals, slow motion beroende på objekt, planerat slutresultat.

Vi bryter ner det i 5 delar för att man enkelt ska förstå sig på processen och tanken varför man behöver vissa verktyg.

RED
GITZO
SONY
APUTURE
MANFROTTO
PROFOTO

1. Kamera - det viktigaste i videoutrustning

Såklart behövs en maskin som fångar ljuset / bilder. För att skapa en film slår man ihop flera bilder i snabb ordning för att skapa rörlig video. 

Kameror skiljer sig på flera punkter, fysisk storlek, sensor storlek, frame rates, inspelningsformat med mera.

Vi har flertalet kameror i vår videoutrustning och siktar alltid på att köpa in minst en ny kamera per år antingen inom foto eller video.

1. Red Scarlet-W
Detta är finkameran och kan spela in upp till 60 fps i 5K eller 120 fps i 4K allt detta i RAW med 16-bitars färgdjup.

2. Sony A7iii
Vår första reservkamera kan också spela in i 4K upp till 30 fps med 8-bitars färgdjup.  

3. Nikon D810
Detta är primärt vår fotokamera men tas i bruk vid timelapses eller backup-kamera. Denna kan spela in timelapses i över 8K eller filma i full hd med 8-bitars färgdjup.

4. GoPro Hero 4 & 6
De små kamerorna används som kraschkameror eller i svåråtkomliga platser. Tillsammans har de varit med om explosioner, överkörningar, krascher med mera.

Läs mer om RED kameror på RED.COM

2. Ljus

Det handlar om att fånga ljuset även när det kommer till video!

Vi har fast belysning från både Profoto och Aputure. På dessa kan vi montera gels för att anpassa oss till färgtemperaturen på lampor i byggnader, lokaler, kontor med mera. 

Aputure lampan kan även drivas av V-mount batterier och kan därmed belysa varsomhelst där den fysiskt får plats. Givetvis har vi olika ljusformare till båda lamporna. Detta sträcker sig från 2 meters paraplyer till olika softboxar. Man kan ofta studsa ljuset i lokaler för att få ett mjukare ljus då ljuskällan förstoras. 

Hörlurar hör också till videoutrustning

3. Ljud - en viktig del i videoutrustning

Med video fångar man även ljud. Detta märks tydligt mellan enklare inspelningar / amatör nivå på videos. Där är oftast ljudet det sista man lägger krutet på. Det går knappt att höra i bullriga miljöer, vindbyar eller prasslar från kläder.

Vi insåg snabbt att vi var tvungna att investera i bättre ljudutrustning och har således expanderat inom denna sektion i rask takt.

Idag använder vi oss av Zoom’s produkter både H1, H5, H6 samt F1. 
Vissa av dem kan koppla samman flera mikrofoner så man kan spela in i flera kanaler på samma enhet. De spelar in i högsta kvalité som de flesta utanför Hollywood är mer än nöjda med. 

Som shotgun mikrofoner har vi Sennheier MKE-600 x 2 st då den ena varit med om tuffa förhållanden. Den ena är estetiskt sliten men funktionen är lika bra. Vi investerade snabbt i en extra enhet som endast används inomhus.

4. Rörelseverktyg

Detta innefattar även stabiliseringsverktyg som är en viktig del i professionell videoutrustning.

Vi har bland annat flertalet sliders som är rälsar i olika längder med vagnar på där man monterar kamera & stativhuvud. På så sätt skapar man mjuka åkningar i längder upp till 1,6 meter.

Glidecam är en annan typ av stabiliseringslösning som vi använder oss av friskt. Med denna kan man gå, springa, krypa eller ta sig nedför trappor och andra svåråtkomliga platser utan större problem.

Stativ har vi några olika varianter av då man kan luta dessa och montera på hjul för att dra längs marken.

stativet på kullen
mjukvara är sista steget i videoutrustning
5. Mjukvara

Allt material måste oftast bearbetas i någon form av mjukvara i slutändan. 

Raw-filmer från RED kameran ser inte så intressanta ut utan lite putsning på datorn. Det finns både gratisprogram samt betalversioner. Att bara klippa film kan du göra med vilket program som helst. Det blir inte bättre klippning för att du har ett dyrare program. Specialeffekter, hjälpmedel och inställningar skiljer sig givetvis mellan betalversioner och billigare alternativ. Att lägga några hundra på ett program kan spara dig mycket huvudvärk.

Vill ni starta gratis föreslår vi Davinci Resolve som är fantastiskt bra!

Våra favoritprogram är Davinci Resolve, Premiere Pro, After Effects, Autodesk Maya.

Har du frågor om vi kan hjälpa just dig med spännande projekt? Kräver ni specialutrustning hyr vi såklart in sådant. Ingenting är omöjligt. Kanske vill ni bara ha en guidning över några timmar över. Där ni kan få veta lite om vettig utrustning till ert företag för att klara vissa projekt på egen hand.Eller så kan ni Kontakta oss

Close Menu