Utbildning webbdesign

Hur gick vår resa inom utbildning webbdesign egentligen till? Vaknade vi en morgon och var kungar i branschen?

När vi såg att vi skulle starta ett företag av vår lilla idé så ville vi såklart ha en fin hemsida.
Ganska snart såg de flesta alternativen ut att vara dyra, krångliga eller billiga men ge en oproffsig känsla. Vi ville direkt att det skulle inge ett stabilt intryck med lite trevliga effekter. 
Vilken väg skulle vi då gå? Vi hade inte så mycket pengar att kasta runt oss så vi fick arbeta smart och effektivt.

Vi läste det mesta materialet vi kunde hitta om ämnet. Både på forum, hemsidor, bloggar samt i böcker. Det finns mycket gratis information att hämta på biblioteket även om det känns gammaldags. Kollade igenom timtals med Youtube videos. Skaffade Dreamweaver och testade att koda en bit i taget i HTML samt CSS. Det första resultatet var inte direkt snyggt men funktionsdugligt. Dock ville vi inte ha en hemsida som såg ut att höra hemma på slutet av 90-talet. Därefter experimenterade vi för att se vad som hände när man ändrade något. Vad gick sönder, vad blev bättre?

Vi skrev därefter upp oss på kurser hos några olika amerikanska distansutbildningar. Vi kodade, pluggade, kodade, pluggade i närmare 2 veckor. Efter en intensiv period kunde vi bekvämt hantera grunderna som behövdes för att skapa mer innehållsrika hemsidor. Vi gick även in i grunderna för backend för att veta lite mer hur allt hänger samman. Därefter lärde vi oss att djupdyka in i andra sidors koder. Hur vi kunde kopiera deras idéer för att omvandla till något eget. Att lära sig grunderna inom backend och frontend har hjälpt oss enormt. Idag kan vi enkelt hitta fel och veta hur vi fixar detta med hjälp av internet. I början fick man panik när något kraschade. Sedan var det bara kul att testa gränserna. Går det att göra denna animationen i CSS eller måste jag involvera JS. Ganska snart såg vi att man kunde göra nästan allt manuellt via kod. Även om det var lite bökigare att uppdatera.

Efter denna läroperiod fick vi sätta oss in i hur man publicerade en hemsida. Vilken leverantör skulle man använda för domännamn? Vi valde att gå via flera olika leverantörer för att testa olika lösningar, prestanda och kundsupport. Att köpa de billiga via hostgator visade sig vara en dumdristing investering. Hemsidan var seg och laddningstiden var flera sekunder längre än svenska varianter.

Så vi lärde oss hur man startade LAMP-servrar samt vanliga linux servrar för att hosta på snabbaste alternativen vi kom på. Det var lite krångligare än planerat men funkade. Vi testade flera populära hosting alternativ men valde till slut de dyrare lösningarna som har givit oss bäst support samt driftsäkerhet.

Idag använder vi oss av en serverleverantör i Europa samt Glesys och det fungerar klockrent. Hemsidan orkar med flera besökare vid spikar (även om vi har väldigt små spikar).

Att bara knacka kod via Youtube funkar säkerligen för en del men vi rekommenderar att man ska signa upp sig på en dedikerad kurs. På så sätt vet man att allt material är framtaget för en orsak. Bind inte upp er på årslånga kontrakt direkt utan testa tjänsterna under en månad. Betala sedan månadsvis tills ni har lärt er vad ni behöver för era behov.

Så vad kostar det för en utbildning webbdesign? Räkna med att lägga några hundralappar dels i kurser samt domäner och hostingar. Man får testa sig fram och se vad som man känner sig bekväm med.

kodrullarforbi

Har ni funderingar om hemsidor eller annat kika in vår startsida. Alla kan lära sig att koda hemsidor. 

Frågan är bara om du har tiden att få ihop det. Många företag tror att man kan slänga ihop något proffsigt på nån timme på egen hand. Sedan blir man sittande med ett halvfärdigt projekt i veckor. Därefter ger man upp och lägger detta på is. Helst ska inte detta ske då man visar upp ett felaktigt intryck av företaget. 

Det känns inte så seriöst med halvdana hemsidor när man säljer tjänster eller produkter för tusentals kronor. Ta hjälp av någon som kan guida er, lära er att sköta er egen hemsida. Vi hjälper er att lyckas på nätet!

Close Menu