Monster till videoredigeringsdator!

Att bygga en kraftfull videoredigeringsdator är inte helt enkelt. Vad ska den användas till, livslängd, vilket material vill man mata in i maskinen? Specialeffekter, 3D-programvaror med mera måste vägas in i beräkningarna. 

Häng med bakom kulisserna så berättar vi hur vi tänkte vid vårt senaste bygge. Så kan du bygga liknande eller iallafall fundera på hur man kan göra.

Val av processor

Processorn är mer avgörande för renderingstider, när effekter appliceras med mera i vårt arbetsflöde. Då vi även vill börja använda mer tunga 3D-applikationer i vår dagliga verksamhet valde vi Threadripper.  Vi valde 2950x som har 16 kärnor vilket är 4 gånger mer än i vår bärbara Macbook. Den presterar ofantligt mycket bättre.

Vi kan bland annat titta på 5K RAW filer i full upplösning utan lagg. Något som få processorer hanterar.

Den klarar också av att rendera ut data riktigt snabbt. Tyvärr är inte alla program optimerade för mer än 4 kärnor. Så det är inte överallt man kan dra nytta av detta.

Internminne / RAM

Här är det inte lika krångligt mer än vad dina övriga komponenter är kompatibla med. 

Vi kör en Threadripper processor som är lite kinkig gällande kompatibilitet. Vi gick därför den säkra vägen och valde 64GB ur deras rekommenderade lista. 

Mängden ram minne påverkar hur många applikationer du kan köra samtidigt, tunga effekter med mera som kan rulla innan datorn hänger sig.

Lagring

Beroende på vad för typ av media du kommer att hantera så ändras detta behov. Vi filmar mestadels med en RED kamera som oftast spottar ur sig 500 GB per dag. Så att lagra allt detta på interna hårddiskar som supersnabba NVMe-SSD blir lite för dyrt. Vi har dock flera m2 SSD diskar i datorn så att alla program arbetar supersnabbt och även har utrymme kvar för cirka 1 TB data att hantera.

Vi kör mest extern lagring i form av externa hårddiskar. 
All data lagras på minst två ställen för backup om olyckan skulle vara framme.

Nu har vi cirka 100 TB (1 000 GB = 1 TB) i lagringsutrymme. Så det är massiva data som hanteras trots att vi är så små.

videoredigering på kvällen

Ganska snabbt insåg vi att vi behövde arbeta med dubbla 4K skärmar för att vara mer effektiva. På så sätt kan vi även se slutresultatet precis som vi levererar det till kund. Vi har även kopplat in en projektor som 3:e skärm där vi spelar upp materialet på 131″ duk. Mer om detta kommer i ett senare inlägg.

 

videoredigeringsdator är viktigt i vår bransch

Specifikationer på vår videoredigeringsdator

När vi började kika på alternativ för att byta ut vår Macbook till något snabbare kom frågan PC eller Mac. Vad skulle vi ta som arbetat med Apples datorer sedan 8 år tillbaka. Dagar spenderades framför recensioner, youtube och inköpslistor jämfördes. Kravet var att 5K från RED kameran skulle kunna spelas upp i native upplösning utan lagg. Varför ha så fina filer om man inte ens kan se på dem själv?

Vi kom fram till att vi hellre vill satsa på prestanda för användarvänlighet. Valet föll på en monstermaskinen till videoredigeringsdator enligt nedan:

Processor: AMD Threadripper 2950 X
Internminne: 64 GB
SSD: Samsung 970 EVO x 2 st
Grafikkort: Nvidia GeForce 1080 ti
Moderkort: MSI Meg X399 Creation 
PSU: Corsair HX850i
Kylare: NZXT 72 Kraken

Rosa Imac kan man också redigera med

Efter att ha kört mestadels på denna dator sedan 6 månader är vi mycket nöjda. Under byggnationen uppstod mycket problem med drivrutiner, mjukvara som inte var kompatibelt osv. Något som aldrig strulat med Macbooken på flera år. Men efter lite barnsjukdomar är den nu stabil som en klocka. Blåskärmar ett minne blott samt prestanda så det finns och blir över.

Har ni frågor om datorer kan vi guida er om ni vill sköta media internt på företaget. Man behöver inte bygga en värstingdator. Man bör räkna med att lägga ca 15 – 20 tusen inklusive skärmar för en någorlunda kraftig modell som klarar 4K. Att sitta och arbeta när det laggar eller hänger sig är mer tidsödande och dyrt än att ha bra maskinvara.

Tillbaka till startsidan.

Close Menu